Antallet af kongeriger er i dag langt mindre, end hvad det har været. En lang række tidligere kongeriger er i dag blevet til republikker - eller har fået en helt anden styreform.
Der er derfor 29 kongeriger tilbage i verden fordelt over næsten alle kontinenter. Nogle af kongerigerne er det, som man kalder for tværkontinentale monarkier, hvilket vil sige, at det er kongeriger, der strækker sig over flere lande og kontinenter, hvor det samlede kongerige er en union.
Når det gælder de tværkontinentale monarkier, så er det Storbritannien, der går igen her. Under det britiske monarki findes en lang række lande fordelt over flere kontinenter, monarkiet indeholder både lande fra Oceanien, Nordamerika, Europa flere caribiske lande.
Tidligere har lande som Østrig-Ungarn, Rusland, Frankrig, Grækenland og Portugal også været kongeriger, men disse lande har i dag andre styreformer. For de fleste lande gælder det, at de er blevet republikker med en demokratisk valgt styringsform.
For de eksisterende kongeriger gælder det, at monarkiets indflydelse er gået fra at være politisk til i dag at være ceremoniel. Kongehuset fastholdes dermed som en del af system, selvom kongefamilien i dag reelt ikke har nogen magt eller indflydelse på de landets ledelse og de politiske beslutninger, der bliver truffet.